Make your own free website on Tripod.com

ΣΤΕΙΡΩΣΗ  ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ
Υπόθεση Ευθύνης

Το να είσαι λογικός δεν σημαίνει ότι είσαι άσπλαχνος. Αν δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι να θέλετε ο γάτος ή ο σκύλος σας να γεννήσει,  η πιο σωστή και λογική απόφαση  είναι να στειρώσετε τα κατοικίδια σας ζώα.

Η εγχείρηση τώρα πια είναι απλή, ανώδυνη και ασφαλής. Σε μακροχρόνια βάση είναι καλύτερα για όλους, καθώς και για το ίδιο το ζώο.
Τα περισσότερα καταφύγια ζώων  στειρώνουν τα θηλυκά σκυλιά και γάτες, καθώς και τους αρσενικούς γάτους.
Πριν αποφασίσετε όμως, θα θέλατε να ξέρετε περισσότερα γι αυτό.  Οι παρακάτω πληροφορίες δίνουν απαντήσεις σε διάφορες απορίες που πιθανό να έχετε  όσον αφορά τη στείρωση των ζώων σας.

Γιατί να στειρώσω το κατοικίδιο μου

                     Η στείρωση θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη. Οι ερωτιάρηδες γάτοι και σκύλοι μπορεί να γίνουν πολύ ζωηροί και σε κανένα δεν αρέσει να βάζει το κατοικίδιο του υπό περιορισμό.

         Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σκύλων και γάτων στην Κύπρο έχει οδηγήσει στον υπερπληθυσμό τους. Υπάρχουν ήδη πάρα πολλά ανεπιθύμητα σκυλάκια και γατάκια στα υπερπλήρη καταφύγια ζώων που τελικά  θανατώνονται γιατί κανείς δεν τα θέλει. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην αυξήσουμε τον αριθμό τους. Ας μην ξεχνάμε ότι εκατοντάδες από αυτά τα νεογέννητα ζώα καταλήγουν να έχουν φρικιαστικό θάνατο . Τυλιγμένα σε σακούλες σκουπιδιών ή πεταγμένα σε αυλές σπιτιών μόλις γεννηθούν. Όλα γιατί κανείς δεν τα θέλει. Τα ενήλικα ζώα τα οποία εγκαταλείπονται ή στους δρόμους ή στα βουνά , συνήθως σκοτώνονται στους δρόμους ή πεθαίνουν αβοήθητα από πείνα ή διάφορες ασθένειες. Μία μερίδα από αυτά τα δύστυχα ζώα καταλήγει να έχει φρικτό θάνατο από τα διάφορα δηλητήρια τα οποία αρκετά άτομα τα χρησιμοποιούν με τη μεγαλύτερη ευκολία.

         Η στείρωση είναι η καλύτερη επιλογή για το κατοικίδιο σας. Η φυσιολογική διαταραχή των ορμονικών δραστηριοτήτων ενός κατοικίδιου το οδηγεί συχνά σε διανοητικές και σωματικές αρρώστιες. Η στείρωση αφαιρεί την πηγή και μαζί μ αυτή και το πρόβλημα.

Τα προβλήματα που έχω αν δεν στειρώσω τον αρσενικό μου σκύλο

Οι αρσενικοί σκύλοι δεν μπορούν να αντισταθούν να ερωτοτροπήσουν όταν βρεθεί η ευκαιρία, και κατά τη διαδικασία  πολλών  ειδών  προβλήματα  μπορεί να τους συμβούν. Τσακώνονται με άλλους σκύλους, περιπλανώνται μέσα στην κίνηση και ή πληγώνονται ή προκαλούν  δυστυχήματα. Ακόμα και στην ύπαιθρο αποτελούν ανησυχία για τα πρόβατα και τα κοπάδια.
Από την άλλη, αν κρατάτε ένα θερμόαιμο σκυλί μέσα στο σπίτι, μπορεί να γυρίσει την ερωτική του προσοχή στα έπιπλα, ή ακόμη σε ανθρώπους. Το γαύγισμα και η κακή διάθεση  είναι επιπρόσθετα συμπτώματα  της  απόγνωσής τους.
Η στείρωση θα μειώσει την επιθετικότητα του σε άλλα αρσενικά, καθώς και την τάση να εξαφανίζεται και να  περιπλανάται  ανεξέλεγκτα.  Επίσης, θα μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης προστάτη σε μεγαλύτερη ηλικία .Θα μειώσει την τάση να κάνει πιπί του από δω και από κει, καθώς και την υπερσεξουαλικότητα του.

Τα προβλήματα που έχω με ένα θηλυκό σκυλί αν δεν το στειρώσω

Το θηλυκό σκυλί έρχεται σε ερωτική έξαρση δυο φορές το χρόνο, για περίοδο τριών εβδομάδων κάθε φορά. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί για όλη του τη ζωή. Αυτό, όχι μόνο την κάνει  ακάθαρτη με το αίμα της περιόδου και τις διάφορες μυρωδιές αλλά σημαίνει, επίσης, ότι πάρα πολλοί αρσενικοί θαυμαστές θα συγκεντρώνονται γύρω από την  είσοδο του σπιτιού σας.
Σχεδόν πάντα, όσα μέτρα και να πάρουμε, είναι πολύ  πιθανό να δραπετεύσει και να μείνει έγκυος . Ακόμα και αν την περιορίσουμε στο σπίτι ή στην αυλή μας, η συμβίωση μαζί της θα είναι προβληματική. Εάν μείνει τελικά έγκυος σάς βεβαιώνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν καλά σπιτικά για όλα τα νεογέννητα σκυλάκια μαζί. Εάν αποφασίσετε να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας τότε βρέστε τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες από πριν.
Ακόμα και αν δεν μείνει έγκυος η σκύλα σας, μπορεί να περάσει μια φανταστική εγκυμοσύνη (ψευδοκύηση), η οποία μπορεί να την οδηγήσει σε οποιαδήποτε παράξενη συμπεριφορά και πιθανώς να χρειάζεται η φροντίδα του κτηνίατρου για να διορθωθεί.
Η στείρωση της σκυλίτσας σας  πριν τη σεξουαλική ωριμότητα (6ο-9ο μήνα της ζωής της) εκμηδενίζει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αργότερα όγκοι στους μαστούς  ή μολύνσεις της μήτρας. Επίσης, εξασφαλίζει τη μη διαφοροποίηση της προσωπικότητας της σκύλας.

Προβλήματα με ένα αρσενικό γάτο που δεν έχω στειρώσει

Τα προβλήματα είναι πολλά  επειδή οι αρσενικοί γάτοι έχουν μια από τις πιο άσχημες συνήθειες τη συνήθεια να ραντίζουν. Αυτό σημαίνει ότι ξεχωρίζουν την περιοχή τους, ουρώντας πάνω σ αυτή, και η δυσάρεστη μυρωδιά μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολο να φύγει.
Oι αρσενικοί γάτοι, επίσης, είναι από τους πιο περιπλανώμενους και σχεδόν είναι αδύνατο να τους κρατήσετε μέσα στο σπίτι. Η αδιάκοπες περιπλανήσεις  τούς οδηγούν σχεδόν πάντοτε   σε γατομαχίες και αυτές στη συνέχεια μπορεί να δημιουργήσουν μολυσμένες πληγές, αποστήματα και σοβαρές ασθένειες.

Όπως και με το θηλυκό σκύλο, η θηλυκή γάτα την εποχή γονιμοποίησης, θα ελκύει ένα συνεχές πλήθος από θαυμαστές. Τα ρομαντικά νιαουρίσματα της στο μέσο της νύκτας, που ακόμα και ο πιο μεγάλος υπναράς θα δυσκολευτεί να τα αγνοήσει, είναι το προοίμιο μιας σχεδόν αναπόφευκτης εγκυμοσύνης. Μια γάτα μπορεί να έχει τρεις εγκυμοσύνες το χρόνο και μέχρι πέντε ή έξη γατάκια σε κάθε γέννα.

Προφανώς η στείρωση του κατοικίδιου μου διευκολύνει τη ζωή, αλλά πως θα ωφεληθεί το ζώο;

Η στείρωση ωφελεί και το κατοικίδιο ζώο

Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί πραγματικά να υποφέρει από τις επιδράσεις των βιολογικών του παρορμήσεων. Όπως εξηγήθηκε πιο πάνω, οι επιθυμίες τους από μόνες , οδηγούν τα αρσενικά σε διάφορες επιθετικές συμπεριφορές (ακόμη προς τους ανθρώπους), και στα δύο φύλα η απόγνωση μπορεί πράγματι να καταλήξει σε παθήσεις.
Εφόσον δεν υπάρχει πιθανότητα αυτά τα ζώα να επιστρέψουν στη φύση και να ικανοποιήσουν όλες τις παρορμήσεις τους, σίγουρα το καλύτερο  πράγμα που μπορούμε να κάνομε, είναι να τα απαλλάξομε από αυτά τα βίαια συναισθήματα τελείως, στειρώνοντας τα.

Από την άλλη,  χιλιάδες σκυλάκια και γατάκια γεννιούνται κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά δεν θα βρουν σπιτικό και τελικά θα πρέπει να θανατωθούν. Αν ο κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου υιοθετεί μια υπεύθυνη στάση και δεν επιτρέπει στο ζώο του να αναπαράγει, τότε ο σημερινός τρομακτικός αριθμός  των αδέσποτων και ανεπιθύμητων ζώων θα μειωθεί σημαντικά.

Η επέμβαση είναι εύκολη και απλή

Στα θηλυκά ζώα η στείρωση γίνεται με τομή στην κοιλιακή χώρα και ακολουθεί η αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Ο τεχνικός όρος ονομάζεται  ovaro-hysterectomy. Οι ραφές συνήθως αφαιρούνται ύστερα από 10-14 μέρες.
Στα αρσενικά ζώα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Μόλις το ζώο κοιμηθεί γίνεται μια μικρή τομή και απλώς αφαιρούνται οι όρχεις. Αυτή η επέμβαση λέγεται ευνουχισμός.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και επομένως είναι εντελώς ανώδυνη. Η διαδικασία είναι απλή και τα ζώα αναρρώνουν γρήγορα. Το πολύ, το κατοικίδιο σας να νιώσει μια πολύ ελαφριά δυσφορία.

Μπορούμε να στειρώσουμε με επιτυχία ένα κατοικίδιο οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όμως, για να αποφύγετε το κίνδυνο ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων θα πρέπει να γίνει σε όσο νεαρότερη ηλικία είναι δυνατό. Ο κτηνίατρος σας, γνωρίζει καλύτερα να σας συμβουλέψει για την ιδανική ηλικία σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Δεν θα έπρεπε ένα θηλυκό ζώο να γεννήσει μια φορά τουλάχιστον;

Όπως πολλές ξεπερασμένες θεωρίες, αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά παλιές αντιλήψεις και ιστορίες. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να αφήσετε ένα θηλυκό σκύλο ή γάτο να τεκνοποιήσει, και οι φυσιολογικοί κίνδυνοι υγείας που περικλείονται στη γέννα και εγκυμοσύνη δείχνουν ότι πράγματι μπορεί να είναι επιβλαβές.

Ναι μεν η στείρωση είναι αφύσικη  αλλά το ίδιο είναι να έχετε κατοικίδιο στο σπίτι. Για παράδειγμα δεν είναι φυσιολογικό να μαθαίνεις ένα σκύλο να κάθεται, ή ένα γάτο να χρησιμοποιεί το δίσκο του, ή να αναπαράγετε ζώα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Μερικοί ρωτούν αν ο στειρωμένος σκύλος παχαίνει. Αυτό δεν συμβαίνει από μόνο του.
Το ζώο βάζει βάρος μόνο από τη πολυφαγία. Όμως, ένα ζώο που έχει υποβληθεί σε στείρωση μπορεί να μη χρειάζεται τόσο πολύ τροφή όπως προηγουμένως και θα πρέπει να προσέχετε τι του δίνετε. Η τακτική άσκηση του ζώου σας είναι βασική.
Σημειώστε ότι οι σκύλοι που είναι οδηγοί για τους τυφλούς, πάντοτε είναι στειρωμένοι και πιθανόν να μη θυμάστε να έχετε δει ποτέ τέτοιο σκύλο χοντρό.

Άλλοι ρωτούν αν το στειρωμένο ζώο αλλάζει προσωπικότητα.
Για το θηλυκό ουσιαστικά δεν θα υπάρξει καθόλου αλλαγή. Στην περίπτωση του αρσενικού σίγουρα θα υπάρξει κάποια αλλαγή για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Αυτές οι αλλαγές είναι πάντοτε προς το καλύτερο επειδή το ζώο δεν θα επιμένει τόσο πολύ να περιπλανιέται έξω μόνο του.

Πως θα προχωρήσουμε στη στείρωση;

Αφού αποφασίσετε να στειρώσετε το κατοικίδιο σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας. Αυτός ή αυτή θα σας πει ευχαρίστως όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε, και θα σας δώσει λεπτομέρειες για το κόστος και τις πιθανές ημερομηνίες για την επέμβαση.
Τότε μπορείτε να προχωρήσετε και να κλείσετε ένα ραντεβού. Μετά από αυτό μπορείτε να ηρεμήσετε, ξέροντας ότι πραγματικά έχετε πάρει την καλύτερη απόφαση για σας και για το κατοικίδιο σας αλλά και στο ότι έχετε συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων