Make your own free website on Tripod.com

ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΣΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ

Τα κουνελάκια αισθάνονται όμορφα και τους αρέσει να ανήκουν σε μια οικογένεια που τα συμπαθεί και τα φροντίζει. Τα παιδιά διασκεδάζουν μαζί τους και οι γονείς φροντίζουν να είναι όλα εντάξει. Όλοι μαζί θα περάσουν μια υπέροχη ζωή γεμάτη τρυφερότητα και αγάπη.

Η συμπάθεια και η αγάπη είναι το παν!
Τα κουνέλια αναζητούν την επαφή, την τρυφερότητα και τη ζεστασιά αν και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο γι αυτά είναι το χαΐδεμα. Χρειάζονται ώρες ησυχίας και την ανεξαρτησία τους έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Αγαπητοί γονείς!
Με τα κουνελάκια, τους πιο έμπιστους από τους φίλους των παιδιών, συμβαίνουν τα ίδια όπως και με τα άλλα αγαπημένα πρόσωπα στο σπίτι. Όταν τα φροντίζει κανείς με αγάπη και τους συμπεριφέρεται όπως ταιριάζει στη φύση και στο είδος τους, προκύπτει από αυτή τη σχέση ένα δέσιμο. Όποιος συντηρεί ένα κουνελάκι πρέπει να αισθάνεται υπεύθυνος για την κατάλληλη διατροφή, τη φύλαξη και την περιποίησή του. Τα παιδιά μαθαίνουν δίπλα του να αναλαμβάνουν ευθύνες.

Πως πρέπει να τα κρατάμε
Σωστό σήκωμα: Πιάνετε το κουνελάκι σταθερά και με σιγουριά από το δέρμα πίσω από την ωμοπλάτη, το σηκώνετε και με το άλλο χέρι ταυτόχρονα το στηρίζετε. 

Σωστή μεταφορά: Τοποθετήστε το ένα χέρι στον αυχένα, για να μπορέσετε να πιάσετε αμέσως το κουνέλι, αν θελήσει να πηδήξει.

Προσοχή
Το κουνελάκι μπορεί να αντιληφθεί με τα μακριά του αυτιά ακόμη και τους μικρότερους θορύβους. Αυτό το κληρονόμησε από τους προγόνους του για να μπορεί να δραπετεύει έγκαιρα από τους εχθρούς του. 

Τα κουνελάκια είναι κοινωνικά ζώα. Την καλύτερη συμβίωση έχουν δύο θηλυκά. Εάν θέλετε να τα συνδυάσετε μαζί με κάποιο άλλο σύντροφο, πρώτη επιλογή σας θα πρέπει να είναι το ινδικό χοιρίδιο. Ταιριάζουν στο χαρακτήρα και στον τρόπο ζωής. 

Όταν το κουνελάκι τεντώσει και τα τέσσερα πόδια του, αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να το ενοχλείτε. Ας το χαϊδέψετε αργότερα.

Το σπίτι του. Ας είναι το ομορφότερο!
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στις διακοπές, σίγουρα θα φροντίσουν γι αυτό οι γείτονες ή κάποιοι φίλοι. Όμως όταν έχει και το δικό του σπιτάκι, σίγουρα θα αισθάνεται καλύτερα και δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την απουσία σας.

Το σπιτάκι του: όσο το δυνατόν μεγαλύτερο
Τα κουνελάκια αγαπούν την κίνηση και χρειάζονται αρκετό χώρο στο σπιτάκι τους. Το κλουβί τους θα πρέπει να έχει αρκετό ύψος ώστε να μπορούν να πηδούν. Τους προσφέρετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όταν τοποθετείτε το σανό και την ποτίστρα στα πλευρικά τοιχώματα του κλουβιού.

Ασφαλές και κρυμμένο
Το αγαπημένο μας κουνελάκι θέλει, σαν χαρακτηριστικός κάτοικος σπηλιών, να αισθάνεται κρυμμένο. Το καλύτερο είναι το κλουβί του να βρίσκεται σε μια προστατευμένη, ήσυχη γωνία. 

Επιπλέον χρειάζεται κι ένα σπιτάκι ύπνου μέσα στο οποίο να μπορεί να κρύβεται ανά πάσα στιγμή.

Συμβουλή
Τα κουνελάκια δεν είναι και οι φανατικότεροι της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Αυτό που τους χρειάζεται είναι ένας χώρος ήσυχος χωρίς δυνατούς θορύβους.

Ο καθαρός αέρας είναι υγιεινός
Όποιος διαθέτει κήπο ή μπαλκόνι μπορεί να τοποθετήσει το καλοκαίρι το κουνελάκι σε ένα ευάερο αλλά προστατευμένο από τον ήλιο κλουβί. Θα πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον 2χ2 μέτρα και να είναι σκεπασμένο με πλέγμα για να μην δραπετεύσει το κουνελάκι αλλά για να μην το επισκεφθεί απρόσκλητη η γάτα του γείτονα.

Τακτική περιποίηση σώματος και καθαρισμός
Για την περιποίηση του σώματός τους δε χρειάζεται κανείς πολύ χρόνο για τα, κατά κανόνα, καθαρά κουνελάκια. 

Τα κουνελάκια διατηρούν από μόνα τους το τρίχωμά τους καθαρό. Μόνο την άνοιξη που αλλάζουν τρίχωμα θα πρέπει να τα χτενίζετε πού και που με μια όχι πολύ σκληρή βούρτσα. Στα κουνελάκια δεν αρέσει καθόλου το μπάνιο και το πιτσίλισμα. 

Επειδή το κουνελάκι έχει λίγες ευκαιρίες να τροχίζει τα νύχια του, αυτά θα πρέπει να κόβονται με μεγάλη προσοχή. Ο έμπορος ή ο κτηνίατρος γνωρίζουν πώς γίνεται αυτό σωστά.

Συμβουλή
Το φρέσκο χόρτο θα πρέπει να μην είναι ψεκασμένο και να μην προέρχεται από σκουπίδια.

Το ροκανίδι θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το χρησιμοποιούμενο ροκανίδι ή άχυρο είναι φυσικό ανακυκλώσιμο προϊόν.

Το κλουβί και τα εξαρτήματά του θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά και τακτικά.

Η ποτίστρα και τα δοχεία για την τροφή  καθαρίζονται με ζεστό και καθαρό νερό, και εάν χρειάζεται με μια βούρτσα για μπουκάλια.

Το πάτωμα του κλουβιού καθαρίζεται με ένα βρεγμένο πανί.

Μια φορά το μήνα πρέπει να γίνεται γενική καθαριότητα. Το επάνω μέρος του πλέγματος μπαίνει στη μπανιέρα και πλένεται με ζεστό νερό.

Ιδανικές συνθήκες για κουνέλια
Ένα κλουβί που να είναι αρκετά μεγάλο , για να στέκεται το κουνελάκι όρθιο και να τεντώνεται. 
Ένα σπιτάκι ύπνου σε ήσυχο σημείο για προστασία και αίσθηση ασφάλειας.
Δοχείο τροφής.
Μια πέτρα με αλάτι.
Εάν είναι δυνατό δύο σημεία τροφής, το ένα για τριφύλλι και το άλλο για πράσινη τροφή.
Ποτίστρα για τρωκτικά στερεωμένη στο πλέγμα, αντί για συνηθισμένη ποτίστρα.
Απορροφητικό υλικό από ροκανίδια, άχυρο ή τριφύλλι.

Συμβουλή
Για την πρόληψη της έλλειψης μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων δεν επιτρέπεται να λείπουν από κανένα κλουβί τα μεταλλικά στοιχεία ή οι πέτρες με αλάτι.

Η φύση τα έκανε κακομαθημένα
Πατρίδα όλων των κουνελιών είναι όλη η γη  παντού όπου υπάρχει πράσινο. Εκεί χτίζουν τις φωλιές τους και ψάχνουν οτιδήποτε είναι νόστιμο και απαραίτητο για να ζήσουν.

Μαζί σας όμως θα βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση και θα έχουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφής, γιατί θα διατρέφονται με την καλύτερη τροφή.

Η φύση καθορίζει τις ανάγκες διατροφής
Η εξέλιξη όλων των ειδών των ζώων οδηγεί στη διαμόρφωση φυσικών αναγκών ζωής και διατροφής. Με την πάροδο του χρόνου προσαρμόστηκαν και τα κουνελάκια στη φυσική προσφορά τροφής. Γι αυτό και απαιτούν τροφή, ανάλογη με αυτή που τους προσφέρει η φύση.

Συμβουλή
Τα κουνέλια στην άγρια φύση επεξεργάζονται μόνα τους κάθε μπουκιά. Γι αυτό χρειάζονται δόντια που να μεγαλώνουν. Επειδή τα κουνελάκια μας στο σπίτι δεν φθείρουν από τη χρήση τα δόντια τους υπάρχουν πολύ σκληρές τροφές για ροκάνισμα. Φροντίζουν για την περιποίηση των δοντιών, προσφέρουν απασχόληση και είναι ταυτόχρονα λιχουδιές.

Σωστή διατροφή
Ευχόμαστε στο αγαπημένο μας ζωάκι να έχει μια καλή και χαρούμενη διαμονή στο σπίτι, με πλούσια σε ποικιλία διατροφή. Σημαντικό είναι τι περιέχεται στην τροφή.

Τι χρειάζονται απαραίτητα τα κουνελάκια μας;
Υψηλή περιεκτικότητα σε ακατέργαστες ίνες
Μεταλλικά στοιχεία
Φρούτα
Πράσινη τροφή
Βιταμίνη Β