Make your own free website on Tripod.com
 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 

 

Η εκπαίδευση των κουταβιών στο σπίτι ή ενός πρόσφατα ενήλικου υιοθετημένου σκύλου, είναι ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβετε με επιτυχία. Όμως, με μεγάλη κατανόηση και  άσκηση  μπορεί να γίνει κατορθωτή και σχετικά ανώδυνη. 

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν ή ακόμα και να  δώσουν απαντήσεις σε διάφορες απορίες που πιθανό να έχετε  για το θέμα της εκπαίδευσης των κουταβιών.

Όπως τα μωρά, έτσι και τα κουτάβια δεν ελέγχουν τα ούρα τους και τα περιττώματα τους, μέχρι να γίνουν περίπου έξη μηνών. Μπορεί να συμβούν ατυχήματα, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να αποφευχθούν αυτά  μέχρι που το κουτάβι να γίνει αρκετά ώριμο ώστε να έχει τον έλεγχο. Μέχρι τότε η εκπαίδευση του  θα σας έχει γίνει συνήθεια.

Τα πρώτα μαθήματα

Σαν αρχή, πρέπει να βγάζετε συχνά έξω το κουτάβι (ακόμη και κάθε μια ώρα). Πρέπει να το βγάζετε έξω αμέσως μετά το φαΐ και μετά τον ύπνο. Αυτό θα είναι δύσκολο αν απουσιάζετε από το σπίτι για πολλές ώρες. Έτσι  θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε κάποιο έμπιστο που μπορεί να το κάνει αυτό για σας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ο σκύλος ή το κουτάβι να μένει μόνο του για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Αν πρέπει να λείπετε συχνά από το σπίτι για πολλές ώρες θα το βρείτε πολύ πιο εύκολο να εκπαιδεύετε  ένα μεγαλύτερο σκύλο για να μένει μαζί του μέσα στο σπίτι.

Παίρνετε το σκύλο ή το κουτάβι κάθε φορά στο ίδιο μέρος  μέσα στην αυλή σας. Αν δεν έχετε αυλή καλό θα ήταν να το παίρνετε  όσο γίνεται πιο κοντά στο σπίτι, ώστε να μάθει να το βρίσκει εύκολα μόνο του. Επαναλαμβάνετε τα ίδια λόγια κάθε φορά, όπως “κάνε γρήγορα”, ή κάτι παρόμοιο. Όταν τα εκτελέσει, επαινέστε το αρκετά και να δείχνετε ότι είστε πράγματι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι με το κατόρθωμα του. 

Άλλα πρακτικά σημεία της εκπαίδευσης

Στα κουτάβια αρέσει να διατηρούν το στρώμα τους καθαρό και αυτό επεκτείνεται σταδιακά και στην ευρύτερη περιοχή, γύρω από το κρεβάτι. Αν αφήνετε το κουτάβι μόνο του τη νύκτα,  μπορεί να βάλετε φύλλα εφημερίδας κοντά στο κρεβάτι του. Αυτό θα το ενθαρρύνει, αν τύχει, να τα χρησιμοποιεί σαν τουαλέτα. 

Μην αφήνετε το κουτάβι ή το καινούριο σας σκύλο να τρέχει  ελεύθερα στο σπίτι. Το κουτάβι ή ο σκύλος θα επιστρέψει στη σκηνή ενός ‘ατυχήματος’ και η μυρωδιά θα τον ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το μέρος. Δεν είναι καλό αν έχετε ταπέτα, ή αν διαλέγει μια κρυμμένη γωνιά. 

Καλό θα ήταν να έχετε το κουτάβι στην κουζίνα το περισσότερο χρόνο της ημέρας και της νύκτας, εκτός και αν είναι μαζί σας και το παρακολουθείτε συνεχώς. Στην Κύπρο όταν ο καιρός είναι ζεστός μπορείτε να αφήσετε την πόρτα προς τον κήπο ανοικτή και γρήγορα θα μάθει να βγαίνει έξω. Ο κήπος πρέπει να είναι ένα περιφραγμένος με ασφάλεια, χωρίς τρύπες στο φράκτη όπου να μπορεί να διαφύγει. Μην ξεχνάτε ότι στο μέλλον το κουτάβι  σας θα μεγαλώσει και καλό θα ήταν τα κάγκελα της περίφραξης σας να είναι πολύ ψηλά για να μη φεύγει.

Όταν το κουτάβι ή ο σκύλος έχει μάθει να μη λερώνει σ’ ένα δωμάτιο, μπορείτε με ασφάλεια να τον αφήνετε να μπαίνει μέσα σε άλλα, αλλά πάντοτε υπό την επίβλεψη σας.

Ένα παιδικό προστατευτικό κάγκελο μπροστά από την πόρτα θα εμποδίζει το κουτάβι να τρέχει σε όλο το σπίτι και θα μπορεί να σας βλέπει και να σας ακούει  όταν βγαίνετε από την κουζίνα. Επίσης, το παιδικό πάρκο είναι χρήσιμο αν θα πρέπει να αφήσετε το κουτάβι μόνο του για λίγη ώρα. Αυτό, επίσης, αποτελεί ένα καλό μέρος για να κοιμάται, και το οποίο θα προσπαθήσει να διατηρεί καθαρό. Τοποθετήστε μια παλιά πετσέτα μέσα για να απορροφήσει τυχόν ‘ατυχήματα.’ 

Να έχετε πάντοτε σφουγγαρίστρα και κουβά κάπου πρόχειρα και να αναμένετε ότι το πρωί θα βρείτε ακαθαρσίες στην κουζίνα. Όπως και με ένα βρέφος, θα πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί για να το ταΐσετε και να το βγάλετε έξω στο κήπο. 

Επιμένετε στην εκπαίδευση

Μη φωνάζετε ποτέ  στο σκύλο ή στο κουτάβι σας ούτε να χάνετε την ψυχραιμία σας. Ο σκύλος θέλει να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του και οποιοσδήποτε θυμός θα τον κάνει ανήσυχο και νευρικό. Θα νιώσει ανασφάλεια , ότι δεν τον αγαπούν και μπορεί τότε  να αρχίσει να βρέχει και να λερώνει το σπίτι και τα έπιπλα.

Κανένας σκύλος δεν είναι ανεπίδεκτος εκπαίδευσης. Το λάθος γενικά οφείλεται σε τεμπέλη ιδιοκτήτη ο οποίος δεν θέλει να μπει στο κόπο να βοηθήσει το σκύλο να μάθει. Επιμένετε σε αυτό με συνέπεια και θα ανταμειφθείτε με ένα καλά εκπαιδευμένο σκύλο. 

Αν χρησιμοποιείτε πάντοτε την ίδια φράση ο σκύλος σας θα εκτελεί γρήγορα τις διαταγές σας.

Πολύ σημαντικό είναι να θυμάστε ότι εφόσον το κουτάβι ή το σκυλί σας ‘λερώσει’ στο δρόμο  θα πρέπει να τα καθαρίσετε . Με την υπάρχουσα νομοθεσία υπάρχει εξώδικο πρόστιμο  50 λίρες για οποιονδήποτε αφήσει το σκύλο του να λερώσει και δεν τα μαζέψει. Να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα νάιλον σακούλι και φτυαράκι για να τα μαζεύετε.