Make your own free website on Tripod.com


 

ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ  ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μωρό θα αλλάξει  το νόημα της ζωής σας, καθώς και  τη ζωή του κατοικίδιου σας. Δυστυχώς, κάποιοι ιδιοκτήτες παίρνουν  βιαστικές αποφάσεις  να ξεφορτωθούν  τα κατοικίδια τους, επειδή φοβούνται ότι θα υπάρξει κίνδυνος υγιεινής ή ότι θα αντιδράσουν άσχημα με την  άφιξη ενός μωρού. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να δώσετε αλλού το κατοικίδιο σας. Με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, τα κατοικίδια θα παραμείνουν το ίδιο πιστοί φίλοι και παρέα όπως ήταν πάντοτε. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια μαθαίνουν την υπευθυνότητα και το σεβασμό προς τα ζώα. Όμως χρειάζεται να διδαχθούν πώς να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη φιλία. 

  Προσοχή κατά την εγκυμοσύνη Είναι πιθανόν οι έγκυες γυναίκες να προσβληθούν από μια ασθένεια που ονομάζεται τοξοπλάσμωση, από κατανάλωση μολυσμένου, ωμού ή μισοψημένου κρέατος ή από τα περιττώματα των γάτων. Η τοξοπλάσμωση μπορεί να προκαλέσει εμβρυακές ανωμαλίες. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μολύνσεις ψήνοντας πολύ καλά όλα τα κρέατα και φορώντας γάντια όταν αγγίζετε περιττώματα γάτων ή όταν κάνετε κηπουρική (τα περιττώματα των ζώων μπορεί να παραμείνουν μολυσματικά μέσα στο χώμα μέχρι και ένα χρόνο). Είναι εντελώς ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες να αγγίζουν υγιείς γάτους, όμως αν ο γάτος σας φαίνεται χλωμός ή άρρωστος, θα πρέπει να αποφύγετε την άμεση επαφή και να ζητήσετε αμέσως τη συμβουλή του κτηνίατρου.

Προνοητικά σχέδια Προτού γεννηθεί το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει κάποιος με υπευθυνότητα να φροντίζει τα κατοικίδια σας όταν θα λείπετε από το σπίτι.

Είναι σημαντικό για τα κατοικίδια σας να συνεχίσουν τις ίδιες συνήθειες διατροφής και άσκησης τους κατά την εγκυμοσύνη σας, ακόμη και αν θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου άλλου. Αυτό θα επιβεβαιώσει ότι τα κατοικίδια σας  είναι ακόμη σημαντικά στη ζωή σας, και θα μειώσει τυχόν άγχος ή απογοήτευση.

Όταν γεννηθεί το μωρό

Είναι πιθανόν τα κατοικίδια που είναι με την οικογένεια για πολύ καιρό, να νιώσουν ζήλια για το καινούριο μωρό. Οι σκύλοι και οι γάτοι, συγκεκριμένα, θα γίνουν περίεργοι. Να παρουσιάζετε το καινούριο μωρό στα κατοικίδια σας  πάντοτε  με μαλακό τρόπο. Προσπαθήστε να τους δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όποτε μπορείτε, ώστε να διασφαλίσετε να μην νιώθουν ότι έχετε σταματήσει να νοιάζεστε  γι’ αυτά.

Παρουσιάστε τα παιδιά στα κατοικίδια σας

Πολλά ζώα είναι επιφυλακτικά με τα παιδιά που τους φαίνονται απρόβλεπτα και ανησυχητικά. Από την άλλη, πολλά παιδιά φοβούνται τα ζώα, ιδιαίτερα τους σκύλους. Από εσάς εξαρτάται να βοηθήσετε τα παιδιά σας και τα κατοικίδια να διώξουν  τους φόβους που έχουν ο ένας  για τον  άλλο και να μάθουν να είναι φίλοι. Αναφέρουμε πιο κάτω  μερικά χρήσιμα σημεία που πρέπει να θυμάστε:

·         Τα παιδιά πρέπει να προειδοποιούνται να μην πλησιάζουν ποτέ ξένα ζώα. Να τα υπενθυμίζετε να ζητούν πάντοτε άδεια από τον ιδιοκτήτη του σκύλου, τον οποίο κρατά από το λουρί, προτού τον χαϊδέψουν. 

·         Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σήματα κινδύνου, όπως το γρύλισμα.

·         Τα ζώα δεν πρέπει ποτέ να ερεθίζονται ή να ενοχλούνται όταν τρώνε ή κοιμούνται.

·         Κοιτάξετε για γδαρσίματα πάνω στα χέρια του παιδιού σας. Μπορεί να είναι σημάδι ότι το ‘παιχνίδι’ αρχίζει να αγριεύει λίγο. 

·         Υπενθυμίζετε στα παιδιά ότι δεν είναι ορθό να μεταφέρουν τροφή μπροστά σε ένα ζώο.

·         Όταν τα παιδιά παίζουν με κατοικίδια δεν πρέπει ποτέ να βάζουν τα πρόσωπα τους κοντά στο πρόσωπο ή τα νύχια του ζώου.

·         Τονίστε στα παιδιά σας ότι μερικά ζώα τρομάζουν εύκολα από τσιριχτά ξεφωνητά ή ξαφνικούς, δυνατούς θορύβους. 

Μην αφήνετε ποτέ ένα σκύλο ή ένα γάτο μόνα με το παιδί σας

Αυτός είναι ένας απλός κανόνας που θα προστατεύσει τόσο το κατοικίδιο όσο και το παιδί σας. Δεν έχει σημασία πόσο καλό και αξιόπιστο μπορεί να είναι το κατοικίδιο σας, αν ένα μικρό παιδί του τραβά την ουρά ή σπρώχνει το δάκτυλο μέσα στο μάτι του, το κατοικίδιο σας μπορεί να χάσει την υπομονή του, να αντιδράσει  και να δαγκώσει. Μη βάζετε το παιδί σας σε κίνδυνο.

Οι γάτοι συνήθως δεν ζηλεύουν, αλλά ελκύονται από τη ζεστασιά ενός βρεφικού κρεβατιού. Να θυμάστε να χρησιμοποιείτε ένα προστατευτικό δίχτυ για γάτους, όποτε βγάζετε το μωρό σας έξω στο κήπο. Ακόμα και αν δεν έχετε γάτο, μπορεί οι γάτοι της γειτονιάς να είναι περίεργοι.

Αν το παιδί σας  δαγκωθεί ...

Το παιδί σας θα  αναστατωθεί λιγότερο  αν παραμείνετε ήρεμοι. Εάν το δέρμα έχει γδαρθεί μόνο, πλύνετε το τραύμα προσεκτικά με κρύο νερό. Στεγνώστε το επηρεασμένο μέρος και τοποθετήστε μια αντισηπτική κρέμα και λευκοπλάστη.

Αν το τραύμα είναι πιο βαθύ, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας το  συντομότερο δυνατό, διότι το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Όμως γιατί να μην έχω σκύλο;

Προτού αγοράσετε κατοικίδιο για τα παιδιά, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι η οικογένεια πράγματι καταλαβαίνει τις ευθύνες που θα αναλάβετε όλοι σας. Υπάρχουν πολλά καλά βιβλία για το πώς να φροντίζονται όλα τα είδη των κατοικίδιων. Τα βιβλιοπωλεία διαθέτουν  διάφορα.

Κατάλογος για την ασφάλεια του βρέφους

Μόλις το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλά, προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:

·         Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ή ο γάτος σας καθαρίζεται συχνά από τα σκουλήκια. Σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις κάθε χρόνο, μικρά παιδιά που έχουν εκτεθεί σε αυγά των νηματόζωων toxocara, που βρίσκονται στα περιττώματα των σκύλων, έχουν υποστεί μόνιμη ζημιά της όρασης τους. 

·         Αν έχετε στον κήπο τάφρο  με άμμο για παιδικά παιχνίδια, ελέγξετε ότι αυτή έχει κάλυμμα για προστασία από κατοικίδια. Όταν το μωρό σας αρχίσει να εξερευνά το γρασίδι, προσέχετε σε δημόσια πάρκα για σημάδια από ακαθαρσίες ζώων. 

·         Παρόλο που τα περισσότερα ζώα διατηρούν τον εαυτό τους καθαρό, μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν πάντοτε τα χέρια τους μετά που θα παίζουν με τα κατοικίδια. 

·         Τοποθετείστε τα ενυδρεία και τα κλουβιά σε σημεία μακριά από μικρά παιδιά.